از هر دری سخنی ...

خدایا ! تا خدائیش باش ...

از هر دری سخنی ...

خدایا ! تا خدائیش باش ...

زندگینامه حسین خواجه امیری (ایرج )

زندگینامه حسین خواجه امیری (ایرج ) 

 

حسین خواجه امیری ( ایرج )به سال 1313 در شهر کاشان متولد شد ، بیش از شش سال از سنش نمی گذشت که شروع به زمزمه اشعار روز و عامیانه مردم که رایج آن زمان بود می کند .

پدر بزرگ وی که از صدایی بسیار خوش برخوردار بوده ، یکی از خوانندگان به نام ناصرالدین شاه قاجار بود و هر وقت که شاه قاجار اراده می کرده باید وی برای او بخواند ولی به طوری که از شواهد و آثار بر می آید ، غیر از دربار

 ، او خیلی مواقع برای مردم عادی نیز می خواند و در محافل شرکت می کرده و می خوانده ، پدر حسین خواجه امیری که از صدایی خوب برخوردار و از پدرش به ارث برده بود حسین را تحت تعلیم خود قرار می دهد و بسیاری از شب ها که ستاره های منطقه کویری کاشان مانند خوشه هایی از زمرد در آسمان خودنمایی می کردند و محیطی شاعرانه به وجود می آوردند ، وی را به صحرای اطراف شهر می برد و او را تشویق به خواندن با صدایی هر چه بلند می کرد . مدت ها حسین تحت تعلیم پدر این کار را ادامه داد و پس از چندی به تهران می آید و به کلاس روان شاد استاد ابوالحسن خان راه یافت ، مدت شش ماه متوالی از محضر استاد صبا کسب فیض کرد ، سپس در سال 1327 توسط ابراهیم خان منصوری برای شرکت در برنامه های رادیویی به رادیو دعوت شد . حسین مدت ها با این ارکستر همکاری می کند و خودش ارتشی بود ، شب های جمعه به مدت نیم ساعت در برنامه ارتش شرکت می کند و پس از مدتی در ارکستر آقای عبدالله جهان پناه شرکت و با ارکستر او همکاری کرد .

در سال 1336 بنا به دعوت مرحوم داود پیرنیا به برنامه گلها راه می یابد و در اولین همکاری خود با گلها، آوازی در مایه " سه گاه " همراه با ویولون استاد علی تجویدی می خواند و چندی بعد یکی از آهنگ های آقای مهندس همایون خرم را با همکاری جلیل شهناز و جهانگیر ملک به نام گلهای 510 در مایه مخالف "سه گاه " اجرا می کند و از این به بعد همکاریش با این برنامه ادامه می یابد . ایرج ، علاوه بر خواندن ، به نواختن ضرب نیز علاقه وافر دارد وضرب به خوبی می نوازد . وی معتقد است که جامعه ایران ، آواز و آهنگ های اصیل ایرانی را می خواند و همین آثار و آهنگ ها است که نمودار فرهنگ صوتی و ملی کشور بوده و توسط گذشتگان ما به طور سینه به سینه حفظ و نسل به نسل به ما منتقل شده و این میراث گرانقدر برایمان مانده و باید در حفظ و اشاعه آن سعی و کوشش وافر داشته باشیم و به موسیقی ملی و سنتی سرزمین خود خیلی بیش از این ها ارج گذاریم .

حسین خواجه امیری چون افسر ارتش بود لذا مشکلاتی برای اجرای برنامه های هنری خود از جمله نام حقیقی خود پیش روی داشت ، بدین سبب نام مستعار ( ایرج ) را برای خود برگزید . ایرج که از صدایی خوش و رسا و مطلوب برخوردار است در زمان خود به آواز ایران خدمات شایان توجهی نمود به طوری که در دور افتاده ترین قراء مملکت هم علاقمندان فراوان پیدا کرد ، ولی افسوس که این هنرمند خوش صدا ، اشتباه بزرگی را در زندگی هنری خود مرتکب شد و آن این که یکی از کارگردانان ابن الوقت سینمای آن زمان که ضربات فراوان و سنگینی به صنعت فیلم سازی کشور زده بود ، وی را اغوا کرد و در بسیاری از فیلم های ساخته او ، آهنگ های " آن چنانی!" خواند که ای کاش نمی خواند و به شهرت و مقام والا و اصیل هنری خود خدشه وارد نمی کرد . به هر حال صاحب نظران در موسیقی ایران ، متفق القولند که وی یکی از بهترینهای آواز ایران بوده که هیچوقت خاطره او در آواز و موسیقی سنتی ایران فراموش نخواهد به قول معروف اگر در و گوهر در لجن زار هم بیفتد ، اصلیت خود را از دست نخواهد داد و حسین خواجه امیری ( ایرج ) هم حکم همین در و گوهر را دارد .

نظرات 7 + ارسال نظر
مریم جمعه 20 خرداد‌ماه سال 1390 ساعت 07:07 ب.ظ http://maryamjoon2012.blogfa.com

اصلا صدای خوب تو خونشه احسان و که دیگه نگو

باسط جمعه 20 آبان‌ماه سال 1390 ساعت 07:48 ق.ظ http://vivamanutd.mihanblog.com/

سلام.داشتم دنبال بیوگرافی ایرج میگشتم که وبلاگتونو دیدم.خسته نباشی.
ای خدا من عاشق صدای ایرجم.از صبح که بیدار شدم و اومدم نت داره برام میخونه.
ماه مراد و...

[ بدون نام ] دوشنبه 7 فروردین‌ماه سال 1391 ساعت 04:00 ب.ظ

با تشکر از وبلاگ خوبتون ولی به نظر من توهین به کارگردانان و بازیگران قبل از انقلاب هم کار درستی نیست

[ بدون نام ] یکشنبه 25 فروردین‌ماه سال 1392 ساعت 09:40 ب.ظ

اندر خم یک کوچه ای خیلیا با آهنگ اقا دزده ایرج با موسیقی آشنا شدن بعد شدن همتای شجریان.
همین قد کافیه که متوجه بشی ایرج کیه...

خدایان موسیقی ایران هیچوقت فراموش نمیشن . کسانی که آهنگهاشون همیشه در دلها و ذهنها جاودانه است . مثل بعضی خواننده نماها ( اصطلاح خودمه ها !! ) نیستن که با دوبار شنیدن آهنگشون ازش سیر یا شایدم بیزار میشی. خواننده نماهایی که از شرط اصلی خوانندگی که همون صدای خدادادی است بهره ای نبردند به ناچار با ساختن کلیپهای جذاب و استفاده از زنان زیبارو و نیمه عریان میخواهند برای خودشون طرفدار دست و پا کنند . واقعا جای تاسف داره

حسین شنبه 25 آبان‌ماه سال 1392 ساعت 12:14 ق.ظ

میشه بگین دین و مذهب اقای خواجه امیری چی بوده ؟
هیچ کجای اینترنت نتوستم پیدا کنم .

والا چی بگم دوست عزیز
در مورد دین ایشان من اطلاعی ندارم
از اسمشون بر میاد که مسلمان باشن
در ضمن شایدم گشتن به دنبال این مورد کار درستی نباشه
چون دین یک مساله شخصیه
به هر حال سپاس
از

محمد شنبه 12 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 07:12 ب.ظ

من با صدای ایرج بزرگ شدم.اینقدر به او علاقه دارم که تمام اهنگ هایش را تمرین کردم درضمن خودم از صدای خوبی برخردار هستم

سلام داش محمد
اولا کارت درسته . صدای آسمانی استاد را همه دوست دارند
من که عاشقشم
دوما خوش به حالت که صدای خوبی داری
کاش من نیم دنگ صدا داشتم
امیدوارم به زودی آلبوم داش محمد را در بازار ببینیم
قربانت
یا حق

هنرجوی اواز چهارشنبه 12 فروردین‌ماه سال 1394 ساعت 09:32 ب.ظ

باید بگمکه بد نبود حداقل از ویکی پدیا تاریخ درست تولد استاد رو مینوشتین.بهر حال مرسی.

ببخشید دیگه
گاهی بی تحقیق مطلبی را از یه جایی کپی میکنیم
واسه همین بعضا اشتباهاتی هم در آنها پیدا میشود
زنده باشید دوست خوبم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد