در حال حاضر محققان نظریات جدیدی ارایه دادهاند که بر طبق آن حتی چشم فرزند افرادی که هر دو والد چشم قهوهای دارند، میتواند آبی شود.
رنگ چشم از کجا میآید؟
دلیل اصلی رنگی بودن عنبیه چشم، رنگدانههای کوچک ملانین است، اما تیره یا روشن بودن چشم به دو عامل اصلی ژنتیک و میزان رنگدانههای موجود در عنبیه باز میگردد.
در تمامی چشمها، بافت پوششی عنبیه دارای رنگدانه مشکی به نام ملانین است. در صورتی که پراکندگی این رنگدانهها زیاد باشد چشم فرد تیره و در صورتی که کم باشد، روشن میشود.
طبق این نظریه چند ژن مسوول تعیین رنگ چشمهای یک فرد است. در این میان برخی ژنها تاثیر بیشتری میگذارند.
اصلیترین ژن که تا 74 درصد در شکلگیری رنگ چشم دخیل است ژن OCAZ است. این ژن، پروتئینی با عنوان P را رمزگذاری میکند که در تولید ملانین نقش دارد و شکلدهنده رنگ قهوهای، آبی و سبز است.
ژنهای دیگری با اسامی Eycl1، Eycl2 و Eycl3 نیز ژنهایی هستند که نقش فرعی در این میان دارند وسبب بروز رنگهای مخلوطی مثل سبز مایل به آبی، طوسی مایل به آبی، قهوهای، بلوطی و ... میشوند.
تحقیقات اخیر دانشمندان روی گروهی از افراد چشم آبی نشان داده است، جهشی کوچک در OCAZ میتواند سبب محدود شدن تولید ملانین عنبیه و آبی شدن چشم شود.
دو چشم با دو رنگ متفاوت
رنگ چشم تغییر میکند؟
طبق تحقیقات وسیعی که در رابطه با زمان ثابت شدن رنگ چشم صورت گرفته است، معلوم شد، رنگ چشم نوزادان از هنگام تولد تا شش ماهگی در حال تغییر است و دلیل آن هم افزایش یا کاهش ملانین است.
از سوی دیگر برخی از رنگهای چشم در برخی نقاط جهان فراوانی بیشتری دارند؛ به طور مثال رنگ بلوطی یا خرمایی بیشتر در اروپا دیده میشود و رنگ قهوهای مایل به مشکی، رنگ غالب در سراسر جهان است.
رنگهای چشم روشن مانند سبز، آبی و طوسی نیز بیشتر در کشورهای آمریکایی و برخی کشورهای آسیایی نظیر هند و ترکیه دیده میشود.